Ambasador

Ciasta czekoladowe » Ambasador

Składniki

2 szkl cukru
½ szkl mleka
250 g margaryny
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

 

Polewa czekoladowa

100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka margaryny

 

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy margarynę i razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mniejszy garnek w którym jest czekolada z margaryną i rozpuszczamy tak czekoladę nad gotującą się wodą- cały czas mieszamy polewę łyżką).

 

Wykonanie

Gotujemy mleko z cukrem aż się cukier całkiem rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę oraz kakao. Mieszamy wszystko żeby powstała jednolita masa. Zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy kakaowej dodajemy 4 żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na końcu ubijamy 4 białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do ciasta kakaowego – mieszamy. Foremkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto kakaowe. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook