Wuzetka z konfiturą malinową i masą z serkiem mascarpone

Ciasta czekoladowe » Wuzetka z konfiturą malinową i masą z serkiem mascarpone

Biszkopt kakaowy

20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
6 dag ciemnego kakao
1 cukier wanilinowy
25 dag cukru kryształu
7 jajek
3 łyżki oleju
szczypta soli

 

Ubijamy pianę z 7 białek ze szczyptą soli pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, następnie dodajemy po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej - bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy też w międzyczasie po łyżce oleju. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze biszkopt przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.

 

Masa z serkiem mascarpone

500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan - fixy

Serek mascarpone wyjmujemy pudełka i mieszamy łyżką tak by był bardziej puszysty. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem pod koniec dodajemy śmietan –fixy. Ubitą śmietankę dodajemy po łyżce do serka mascarpone i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Poncz

1 szkl. wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru

Mieszamy wszystkie składniki ponczu.

 

Ponadto

1 słoik konfitury malinowej (Maribel 450g - do kupienia w Lidlu)

 

Polewa czekoladowa

4 łyżki wody
4 łyżki cukru
3 pełne łyżki ciemnego kakao
5 dag margaryny

Rozpuszczamy cukier w wodzie lekko gotując wodę, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę mieszamy aż się rozpuści na koniec wsypujemy kakao i wszystko razem mieszamy. Gorąca polewą smarujemy ciasto. Jeśli polewa będzie zbyt płynna można dodać więcej kakao.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i nasączamy obydwie połowy ponczem, następnie jedną z nich smarujemy całym słoikiem konfitury malinowej, na konfiturę dajemy masę z serkiem mascarpone i przykrywamy druga połową biszkoptu. Górę polewamy polewa czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook