Ciasto Nutella
Strona główna » Ciasto Nutella
Biszkopt
1 i 1 /2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki budyniu waniliowego
6 dużych jajek
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier kryształ. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy całość łyżką. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa śmietankowa
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 i 1/2 szkl. mleka
200 g masła
3 łyżki cukru
Gotujemy budyń z 1 i ½ szkl mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu budyń nie zrobi się twardy na wierzchu). Po wystygnięciu ucieramy z masłem na jednolitą puszystą masę.
Poncz
½ szkl wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy składniki
Ponadto
1 duża puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
400 ml kremu czekoladowego Nutella (lub innego kremu czekoladowego)
330 ml śmietanki kremówki 30% do ciast i deserów
1 galaretka wiśniowa
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 czekolada gorzka
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i ½ szkl. wody, dodajemy do nich ½ szklanki soku z brzoskwiń oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę, odstawiamy do stężenia. Galaretką wiśniową rozpuszczamy w pół szklanki wody, gdy lekko stężeje ubijamy ją razem ze śmietanką kremówką. Czekoladę kroimy w piórka.
Wykonanie
Biszkopt kroimy na pół, obydwie połowy nasączamy ponczem. Jedną część zostawiamy w blaszce i wykładamy na nią brzoskwinie z galaretką, przykrywamy drugą połową biszkoptu. Smarujemy biszkopt Nutellą, następnie nakładamy krem budyniowy. Na kremie układamy okrągłe biszkopty. Na samym końcu dajemy śmietankę ubitą z galaretką wiśniową. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną czekoladą. Ciasto trzymamy w lodówce. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.