Ciasto z jeżynami

Strona główna » Ciasto z jeżynami

Data dodania:piatek, 9 września 2016

Składniki

3 szkl mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
300 g jogurtu typu greckiego
1 torebka budyniu śmietankowego z cukrem (60 g)
50 dag owoców jeżyny
 

                                                                                       

Wykonanie

Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy trzepaczką na puszysta masę. Następnie dodajemy jogurt i olej. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia się. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy stopniowo do ciasta, mieszamy wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Na górę układamy umyte i osuszone owoce jeżyny. Lekko je dociskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

 


Uwagi
Tego ciasta nie wyrabia się mikserem. Po dodaniu suchych składników do mokrych ciasto mieszamy bardzo krótko, jedynie tak by wszystko się połączyło i nie było grudek. Wszystkie mokre składniki: jajka, jogurt, olej powinny mieć jednakową temperaturę pokojową, dlatego wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook