Sernik z borówkami na kruchym cieście kakaowym

Strona główna » Sernik z borówkami na kruchym cieście kakaowym

Data dodania:piątek, 22 lipca 2016

Kruche ciasto kakaowe

50 dag mąki
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki kakao
2 łyżki śmietany

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao, dodajemy masło i wszystko siekamy razem. W kubku mieszamy żółtka i śmietanę, następnie wlewamy do ciasta. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto 2/3 do 1/3 i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
 



 

Masa serowa

1 kg 20 dag sera białego półtłustego
25 dag cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy z cukrem (60g)
125 ml śmietanki kremówki 30%

Ser, żółtka, śmietankę kremówkę i cukier mielimy razem w mikserze do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy serowej Delikatnie wszystko mieszamy.

Ponadto

1 litr borówek

Borówki dajemy na sitko i przepłukujemy wodą. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Wykonanie

Większą część ciasta kruchego podpiekamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy 1/3 masy serowej, dajemy borówki, znowu masa serowa, borówki i masa serowa. Na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta kruchego. Pieczemy sernik przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook