Ciasto orzechowe z masą chałwową i bezami

Ciasta orzechowe » Ciasto orzechowe z masą chałwową i bezami

Ciasto orzechowe

1/2 szkl. mąki pszennej
10 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
2 łyżki bułki tartej
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Do 5 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce orzechy wymieszane z bułką tartą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem o do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Masa chałwowa

1 i 1/2 szkl. mleka
250 g margaryny (lub masła)
1 mały budyń śmietankowy
20 dag chałwy waniliowej
1-2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl. rodzynek
wódka do namoczenia rodzynek (ok.50 ml)
10 dag bezy

 

Zalewamy rodzynki wódką tak by były całkiem przykryte i odstawiamy na kilka godzin. Budyń gotujemy w 1 i 1/2 szkl. mleka gdy wystygnie ucieramy z kostką margaryny na puszystą masę dodając cukier puder. Do gotowej masy budyniowej dodajemy rodzynki i pokruszoną chałwę - delikatnie ucieramy. Powstała masa powinna mieć w sobie grudki nie roztartej chałwy.

 

Poncz

Wódka z namoczonych rodzynek uzupełniona wodą do ¾ szklanki.

 

Wykonanie

Ciasto orzechowe kroimy na pół i nasączamy obie połówki ponczem. Na jedną nakładamy połowę masy chałowej na której układamy bezy. Pozostałą masą smarujemy drugą część ciasta orzechowego i kładziemy na bezach. Całość lekko dociskamy. Polewamy polewą czekoladową. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook