Przekładaniec makowo - orzechowy z masą czekoladową i brzoskwiniami
Ciasta orzechowe » Przekładaniec makowo - orzechowy z masą czekoladową i brzoskwiniami
Ciasto makowe
25 dag maku
5 jajek
15 dag cukru
10 dag margaryny
3 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka mąki pszennej
5 dag rodzynek
Mak gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Zimny mielimy jeden raz przy pomocy drobnego sitka do maku. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszamy łyżką aż się cukier całkiem rozpuści. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do zmielonego maku. Następnie wlewamy przestudzoną masę miodową oraz wrzucamy sparzone rodzynki. Dodajemy mąkę i sodę. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę makową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
Biszkopt orzechowy
5 jajek
25 dag mielonych orzechów włoskich
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż piana będzie bardzo sztywna. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel - mogel. W osobnym naczyniu mieszamy razem zmielone orzechy (zmieliłam je w blenderze, niezbyt dokładnie), proszek do pieczenia i mąkę. Po wymieszaniu dodajemy po łyżce do ubitych jajek i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.
Masa czekoladowa
500 ml mleka
1 duży budyń czekoladowy bez cukru (porcja na 3/4 l mleka)
4 pełne łyżki cukru
1 łyżeczka ciemnego kakao
250 g masła
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy do niej: proszek budyniowy, kakao i cukier, mieszamy tak by nie było grudek i cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy to do gotującego się pozostałego mleka. Gotujemy budyń. Potem odstawiamy do wystygnięcia (na górę można nałożyć woreczek foliowy aby się nie zrobiła twarda skorupa). Ucieramy miękkie masło z zimnym budyniem na puszystą masę. Utartą masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dajemy 5 dag pokrojonej czekolady.
Ponadto
1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
1 puszka brzoskwiń (850g)
2 galaretki brzoskwiniowe
5 dag czekolady gorzkiej z orzechami (do masy czekoladowej)
10 dag siekanych orzechów (do posypania góry ciasta)
3/4 szkl nalewki kawowej (można dać kawę z alkoholem)
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zostawiamy do stężenia.
Polewa czekoladowa
150 g czekolady gorzkiej z orzechami
1 łyżka masła
Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest czekolada i masło. Unosząca się podczas gotowania wody para wodna roztopi nam czekoladę.
Wykonanie
Ciasto makowe (nasączamy nalewką) - 1/2 masy czekoladowej (porcja z czekoladą) - okrągłe biszkopty – brzoskwinie w galaretce – 1 /2 masy czekoladowej – biszkopt orzechowy (stroną nasączoną kładziemy na masę) - polewa czekoladowa + orzechy.
Piekłam w dużej blaszce z zaokrąglonymi brzegami, blaszka o wymiarach 25x35 cm. Ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.