Ciasto orzechowe z makiem i galaretką
Ciasta orzechowe » Ciasto orzechowe z makiem i galaretką
Biszkopt orzechowy
15 dag mąki pszennej
10 dag orzechów mielonych
5 dag orzechów siekanych
20 dag cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy - ubijamy aż się cukier całkiem rozpuści a piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy aż powstanie puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i wszystkimi orzechami. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Następnie pozostawiamy upieczony biszkopt w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.
Ciasto makowe
25 dag maku
15 dag cukru kryształu
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
10 dag rodzynek
Gotujemy mak na małym ogniu przez godzinę następnie mielimy jeden raz (ja miałam drobne sitko do mielenia maku w przypadku sitka z większymi otworkami proponuję zmielić dwa razy). Ubijamy całe jajka cukrem na kogel-mogel i dodajemy do maku. Bułkę tartą mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do maku wymieszanego z ubitymi jajkami, na końcu dodajemy miód i sparzone rodzynki - wszystko razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę makową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Masa śmietankowa
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 torebka masy śmietanowej o smaku śmietankowym
Ubijamy zimą śmietankę kremówkę pod koniec wsypujemy masę śmietanową ubijamy aż będzie puszysta.
Ponadto
1 galaretka o smaku wiśniowym
1 średni słoik powidła śliwkowego
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody i zostawiamy do stężenia.
Polewa czekoladowa
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
5 dag margaryny
Gotujemy wodę z cukrem następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy aż się rozpuści teraz wsypujemy kakao i mieszamy. Gorącą polewą smarujemy ciasto.
Wykonanie
Biszkopt orzechowy kroimy wzdłuż na pół. Na jedną połowę wykładamy cały słoik powidła śliwkowego i przykrywamy go ciastem makowym. Na ciasto makowe nakładamy połowę masy śmietankowej, układamy galaretkę i nakładamy resztę masy całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu orzechowego. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.