Ciasto orzechowe z wiśniami i kremem

Ciasta orzechowe » Ciasto orzechowe z wiśniami i kremem

Biszkopt orzechowy

15 dag mąki pszennej
15 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag drobno krojonych orzechów włoskich
6 jajek
1 cukier wanilinowy
20 dag cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Ubijamy 6 białek z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie lśniąca i bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce orzechy mielone i siekane oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 35 -40 minut w temperaturze 185 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Krem wiśniowy

1/2 litra mleka
1 duży budyń wiśniowy bez cukru (na ¾ litra)
3 łyżki cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix

Gotujemy budyń z 0,5 litra mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru - zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan – fixem. Zimny budyń ucieramy dodając małymi porcjami ubitą śmietankę – ucieramy na puszysty krem.

 

Ponadto

2 galaretki wiśniowe
1/2 litra wody
1 paczka mrożonych wiśni (400 g)

Wiśnie rozmrażamy (soku nie wylewamy). Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wody następnie wlewamy do rozmrożonych wiśni z sokiem i pozostawiamy do stężenia tak by dały się nałożyć łyżką na placek.

 

Poncz

sok z połowy cytryny (małej)
½ szkl przegotowanej wody
1-2 łyżki cukru

Wszystkie składniki mieszamy razem.

 

Polewa czekoladowa

3 łyżki wody
3 łyżki cukru
5 dag margaryny
2 łyżki ciemnego kakao

Gotujemy wodę z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy miękką margarynę i mieszamy aż się rozpuści potem dodajemy kakao- wszystko razem mieszamy

 

Wykonanie

Ciasto orzechowe kroimy wzdłuż na pół i obydwie części nasączamy ponczem. Na pierwszy blat ciasta dajemy wiśnie z galaretką następnie smarujemy krem wiśniowy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook