Ciasto z dynią i orzechami

Ciasta orzechowe » Ciasto z dynią i orzechami

Data dodania:sobota, 22 października 2016

Składniki

2 szkl mąki pszennej
1 szkl brązowego cukru demerara
2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
2/3 szkl oleju
1 szkl puree z dyni
1 szkl siekanych orzechów włoskich
3/4 szkl siekanych daktyli

Sposób wykonania puree z dyni

Dynię kroimy na małe kawałki. Najlepiej na ćwiartki, a potem te ćwiartki na wąskie paski 3-4 cm. Układamy na blasze do pieczenia (skórą do dołu) i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy żeby przestygła, a następnie obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w blenderze. Gotowe puree dajemy na sitko i pozostawiamy aż spłynie nadmiar płynu. Odsączone puree można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić w woreczkach.

Wykonanie ciasta

W jednej misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Podczas ubijania stopniowo wlewamy olej. Gdy te składniki się połączą dodajemy po łyżce puree z dyni i wszystko razem mieszamy. W drugiej misce łączymy razem przesianą mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Następnie te suche składniki dodajemy do mokrych. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto dyniowe. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Piekłam w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook