Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasta orzechowe » Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasto
4 jajka
1 szkl. cukru zwykłego
1/2 szkl. cukru brązowego
1 szkl. oleju
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 szkl. rodzynek
3/4 szkl. orzechów włoskich siekanych
3 szkl. startej marchewki
Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i brązowym na puszystą masę, dodajemy partiami olej. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do pierników. Wszystko razem mieszamy z masą jajeczną. Na końcu wsypujemy rodzynki i orzechy (wcześniej posypujemy je trochę mąką żeby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta). Marchew ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru soku. Ścieramy dwie szklanki marchwi na tarce o grubych oczkach i jedną szklankę na małych. Dodajemy do ciasta - wszystko razem mieszamy, przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 185 stopni.
Krem z serkiem mascarpone
50 dag serka mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i śmietan -fixem. Serek wyjmujemy z pudełka, dodajmy do niego po łyżce ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Ponadto
100 g czekolady białej
1 łyżka masła
skórka otarta z dwóch cytryn
Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę).
Wykonanie
Ciasto marchewkowe dzielimy na pół. Na jedna połowę nakładamy krem, przykrywamy druga połową. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy startą skórką cytrynową. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.