Orzechowiec z biszkoptami i masą grysikową
Ciasta orzechowe » Orzechowiec z biszkoptami i masą grysikową
Ciasto kruche
50 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
5 dag smalcu
15 dag cukru pudru
100 ml. kwaśnej śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
10 dag mielonych orzechów włoskich
Przesiewamy mąkę na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i razem mieszamy, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto potem dzielimy na pół i schładzamy w lodówce przez godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
Masa grysikowa
1 litr mleka
9 łyżek kaszy manny
¾ szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
¾ kostki margaryny (lub masła)
Gotujemy 1/2 litra mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do drugiej połowy mleka dodajemy kaszę manną, potem wlewamy ją do gotującego się mleka z cukrem i gotujemy grysik. Ucieramy margarynę razem z zimnym grysikiem na puszystą masę.
Ponadto
1 słoik dżemu z owoców leśnych (270g)
2 opakowania podłużnych biszkoptów (2x 60g)
¾ szkl. pokrojonych orzechów włoskich
Polewa
7 dag margaryny
3 łyżeczki wody
3 łyżeczki ciemnego kakao
3 łyżeczki cukru pudru
Roztapiamy margarynę w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mniejszy tak by nie dotykał on wody i wtedy rozpuszczamy margarynę nad parą wodną – nie wolno dopuścić do zagotowania się wody) potem dodajemy wodę, cukier gdy się składniki połączą dodajemy kakao wszystko mieszamy do zgęstnienia.
Wykonanie
Smarujemy placek orzechowy połową dżemu i posypujemy połową orzechów. Następnie nakładamy połowę masy grysikowej, na której układamy biszkopty i posypujemy pozostałymi orzechami. Biszkopty przykrywamy drugą połową masy grysikowej. Smarujemy drugi placek orzechowy pozostałym dżemem i stroną posmarowaną kładziemy na masie grysikowej. Gotowy placek polewamy polewą. Piekłam w blaszce o wymiarach 27x 35 cm.