Keks z wiśniami w spirytusie
Keks » Keks z wiśniami w spirytusie
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
250 g margaryny
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ciemnego kakao
szczypta soli
Ponadto
10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
5 dag pokrojonej na kawałki czekolady mlecznej
5 dag pokrojonej na kawałki czekolady gorzkiej
5 dag płatków migdałowych
1 mały słoik wiśni z nalewki wiśniowej
Wykonanie
Ucieramy miękką margarynę z cukrem aż się cukier rozpuści i masa będzie puszysta. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka dodajemy wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą) i ucieramy nadal aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao i proszek do pieczenia wszystko mieszamy i stopniowo dodajemy do masy – ucieramy ciasto. Do utartego ciasta dodajemy wszystkie bakalie oraz odsączone ze spirytusu wiśnie - mieszamy. Na koniec ubijamy sztywną pianę z 5 białek ze szczyptą soli i dodajemy ciasta. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą następnie wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopi i pieczemy przez 60 minut. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.