Keks z wiśniami w spirytusie

Keks » Keks z wiśniami w spirytusie

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
250 g margaryny
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ciemnego kakao
szczypta soli

 

Ponadto

10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
5 dag pokrojonej na kawałki czekolady mlecznej
5 dag pokrojonej na kawałki czekolady gorzkiej
5 dag płatków migdałowych
1 mały słoik wiśni z nalewki wiśniowej

 

Wykonanie

Ucieramy miękką margarynę z cukrem aż się cukier rozpuści i masa będzie puszysta. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka dodajemy wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą) i ucieramy nadal aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao i proszek do pieczenia wszystko mieszamy i stopniowo dodajemy do masy – ucieramy ciasto. Do utartego ciasta dodajemy wszystkie bakalie oraz odsączone ze spirytusu wiśnie - mieszamy. Na koniec ubijamy sztywną pianę z 5 białek ze szczyptą soli i dodajemy ciasta. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą następnie wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopi i pieczemy przez 60 minut. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook