Keks
Keks » Keks
Składniki
35 dag mąki
25 dag margaryny
1 i 1/2 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
4 łyżki wódki
20 dag kolorowych ananasów kandyzowanych
5 dag orzechów
5 dag skórki pomarańczowej
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy miękką margarynę pokrojoną w kostkę, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy najlepiej robotem kuchennym na jednolitą masę, wlewamy wódkę i mieszamy, na końcu wsypujemy bakalie (najlepiej wymieszać je wcześniej w mące wtedy nie opadną na dno).
Pieczemy 60-70 minut w temp. 175 stopni. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.