Keks makowy
Keks » Keks makowy
6 jajek
25 dag cukru
25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag suchego maku
250 g margaryny 30 -40 dag różnych bakalii: ananas kandyzowany, skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy
szczypta soli
Wykonanie
Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą masę. Oddzielamy żółtka od białek i w trakcie ucierania masy dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wsypujemy też mak. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce do ucieranej masy. Bakalie płuczemy w wodzie, osuszamy i posypujemy mąką żeby w trakcie pieczenia nie opadły na spód ciasta. Tak przygotowane bakalie dajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Na końcu z białek i soli ubijamy sztywną pianę i dodajemy do ciasta – delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 60-65 minut. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.