Keks makowy

Keks » Keks makowy

6 jajek
25 dag cukru
25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag suchego maku
250 g margaryny 30 -40 dag różnych bakalii: ananas kandyzowany, skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy
szczypta soli

 

Wykonanie

Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą masę. Oddzielamy żółtka od białek i w trakcie ucierania masy dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wsypujemy też mak. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce do ucieranej masy. Bakalie płuczemy w wodzie, osuszamy i posypujemy mąką żeby w trakcie pieczenia nie opadły na spód ciasta. Tak przygotowane bakalie dajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Na końcu z białek i soli ubijamy sztywną pianę i dodajemy do ciasta – delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 60-65 minut. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook