Keks bananowy z orzechami i czekoladą
Keks » Keks bananowy z orzechami i czekoladą
30 dag mąki pszennej
25 dag cukru
3/4 szkl orzechów
1/2 szklanki oleju
4 jajka
2 banany
100 g czekolady mlecznej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
Ubijamy przy pomocy miksera olej, cukier, szczyptę soli i skórkę cytrynową oraz całe jajka aż się cukier rozpuści, a masa będzie jak kogel-mogel. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Tak przygotowaną wsypujemy partiami do masy jajecznej – mieszamy. Banany kroimy w plasterki, czekoladę w kostkę, orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Na końcu wsypujemy wszystko do utartego ciasta – delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Keks piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.