Ciasto herbaciane z bakaliami
Keks » Ciasto herbaciane z bakaliami
1 szklanka mocnej herbaty (zaparzyłam dwie torebki Earl Grey)
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3 jajka
1 cukier wanilinowy
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich siekanych
Ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewamy stopniowo zimną herbatę i dodajemy w międzyczasie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej i wsypujemy sparzone rodzynki i posiekane orzechy (wcześniej te bakalie posypujemy trochę mąką żeby nie opadły na dno podczas pieczenia). Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce keksówce o w miarach 12x36 cm.