Ciasto herbaciane z bakaliami

Keks » Ciasto herbaciane z bakaliami

Data dodania:środa, 02 grudnia 2015

1 szklanka mocnej herbaty (zaparzyłam dwie torebki Earl Grey)
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3 jajka
1 cukier wanilinowy
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich siekanych


Ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewamy stopniowo zimną herbatę i dodajemy w międzyczasie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej i wsypujemy sparzone rodzynki i posiekane orzechy (wcześniej te bakalie posypujemy trochę mąką żeby nie opadły na dno podczas pieczenia). Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce keksówce o w miarach 12x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook