Piegusek - ciasto na białkach
Ciasta na białkach » Piegusek - ciasto na białkach
Składniki
1 szkl białek
20 dag mąki pszennej
20 dag maku suchego
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
szczypta soli
Wykonanie
Mąkę przesiewamy i mieszamy proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Do tego wlewamy zimną roztopioną margarynę – wszystko mieszamy. Ubijamy białka (ja dałam 6 sztuk dużych białek) ze szczyptą soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać stopniowo cukier- ubijamy aż piana będzie lśniąca. Tak ubitą pianę dodajemy małymi porcjami do ciasta, delikatnie wszystko łączymy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą następnie wlewamy gotowe ciasto. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.