Piegusek - ciasto na białkach

Ciasta na białkach »  Piegusek - ciasto na białkach

Składniki

1 szkl białek
20 dag mąki pszennej
20 dag maku suchego
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
szczypta soli

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy i mieszamy proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Do tego wlewamy zimną roztopioną margarynę – wszystko mieszamy. Ubijamy białka (ja dałam 6 sztuk dużych białek) ze szczyptą soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać stopniowo cukier- ubijamy aż piana będzie lśniąca. Tak ubitą pianę dodajemy małymi porcjami do ciasta, delikatnie wszystko łączymy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą następnie wlewamy gotowe ciasto. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook