Ciasto orzechowe na białkach
Ciasta na białkach » Ciasto orzechowe na białkach
Składniki
7 dużych białek
15 dag mąki pszennej
20 dag orzechów włoskich mielonych
5 dag orzechów włoskich siekanych
2 łyżki bułki tartej
15 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
5 dag czekolady mlecznej pokrojonej w kostkę
szczypta soli
Polewa czekoladowa
15 dag czekolady mlecznej
1 łyżka margaryny
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy margarynę i wszystko razem roztapiamy w kąpieli wodnej. Do większego garnka z wodą dajemy mniejszy (w którym jest czekolada z margaryną) tak by nie dotykał dnem wody i podgrzewamy wodę. Nasza czekolada w ten sposób zacznie się roztapiać. Cały czas mieszamy czekoladę łyżką.
Ponadto
1 łyżeczka ciemnego kakao
10 dag orzechów laskowych w czekoladzie
Wykonanie W misce mieszamy razem: przesianą mąkę, orzechy mielone, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Potem do tych składników wlewamy zimną roztopioną margarynę – wszystko razem łączymy. Do takiego ciasta dodajemy teraz orzechy siekane i pokrojoną czekoladę. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać stopniowo cukier- ubijamy aż piana będzie lśniąca. Tak ubitą pianę dodajemy po łyżce do ciasta, delikatnie wszystko mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą następnie wlewamy gotowe ciasto. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy ciemnym kakao. Na górze układamy orzechy laskowe w czekoladzie. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.