Ciasto z winogronami
Ciasta na białkach » Ciasto z winogronami
Ciasto orzechowo- kokosowe na białkach
5 białek
15 dag cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag wiórek kokosowych
10 dag orzechów włoskich mielonych
5 dag orzechów włoskich siekanych
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. W osobnym naczyniu mieszamy orzechy, wiórka kokosowe, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Te wymieszane sypkie składniki dodajemy po jednej łyżce do ubitej piany. Wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką tak by piana nie opadła. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki dajemy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa śmietankowa
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru i śmietan- fixu. W osobnym naczyniu rozcieramy delikatnie serek mascarpone, następnie dodajemy do niego małymi porcjami ubitą śmietankę kremówkę. Mieszamy wszystko razem.
Poncz
½ szklanki herbaty wymieszanej z łyżeczką cukru
Ponadto
2 galaretki winogronowe
½ litra wody
1 duża kiść winogron
Galaretki rozpuszczamy w pół litrze wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Winogrona myjemy i kroimy na pół.
Wykonanie
Ciasto przygotowujemy w okrągłej tortownicy. Na dno dajemy ciasto orzechowo-kokosowe, górę ciasta ponczujemy. Następnie wykładamy masę śmietankową. Bardzo dokładnie rozsmarowujemy, tak aby nie było żadnej szczeliny, w przeciwnym wypadku później jak nałożymy galaretkę to może nam spłynąć na dno tortownicy. Na masie śmietankowej układamy- skórką do góry- połówki winogron. Całość zalewamy galaretką (galaretka musi być gęsta, stężała). Gotowe ciasto dajemy do lodówki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 25 cm.