Ciasto kokosowe na białkach z leśną pianką

Ciasta na białkach » Ciasto kokosowe na białkach z leśną pianką

Ciasto kokosowe

7 dużych białek
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
15 dag drobnych wiórek kokosowych
szczypta soli

 

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak będzie piana ubita wsypujemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Do takiej piany wsypujemy stopniowo wiórka kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką żeby piana nie opadła. Potem dodajemy też małymi porcjami mąkę i wlewamy po kilka łyżek zimną margarynę. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.

 

Leśna pianka

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka o smaku owoców leśnych
¾ szkl. wody

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w ilości ¾ szklanki i zostawiamy do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę. Ubijamy do połączenia się składników.

 

Ponadto

2 paczki ciastek wiśniowych oblanych czekoladą (2x130g ciastka podobne do Delicji)

 

Poncz

½ szkl przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Mieszamy składniki.

 

Polewa czekoladowa

150 g czekolady gorzkiej
5 dag margaryny

Roztapiamy w kąpieli wodnej połamaną czekoladę i margarynę. Do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy garnek, w którym jest czekolada i margaryna i tak roztapiamy obie ciągle mieszając, garnek z czekoladą nie może dotykać dnem do gotującej się wody.

 

Wykonanie

Ciasto kokosowe dzielimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę leśnej pianki, układamy ciastka wiśniowe, dajemy drugą połowę leśnej pianki i przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy polewą czekoladową. Ciasto dajemy do lodówki najlepiej na całą noc aby leśna pianka dobrze stężała. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook