Ciasto ze świeżym imbirem

Ciasta ucierane » Ciasto ze świeżym imbirem

Data dodania:poniedziałek, 15 lutego 2016

Ciasto

1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szkl. cukru
250 g dobrej margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 -5 cm. korzeń świeżego imbiru
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
szczypta soli

Wykonanie

W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem i szczyptą soli aż powstanie puszysta masa. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do ubitych jajek. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy skórkę cytrynową. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Razem z otrzymanym sokiem dodajemy do ciasta. Na końcu wlewamy zimną, rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez 50-55 minut w 175 stopniach. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 36x12 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook