Ciasto ze świeżym imbirem
Ciasta ucierane » Ciasto ze świeżym imbirem
Ciasto
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szkl. cukru
250 g dobrej margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 -5 cm. korzeń świeżego imbiru
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
szczypta soli
Wykonanie
W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem i szczyptą soli aż powstanie puszysta masa. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do ubitych jajek. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy skórkę cytrynową. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Razem z otrzymanym sokiem dodajemy do ciasta. Na końcu wlewamy zimną, rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez 50-55 minut w 175 stopniach. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 36x12 cm.