Ciasto cytrynowe z pianką

Ciasta ucierane » Ciasto cytrynowe z pianką

Ciasto

40 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
250 g margaryny
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 duża cytryna
szczypta soli

 

Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowy aż się cukier rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku (jajka nie mogą być wyjęte bezpośrednio z lodówki powinny chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej – kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy gdy poprzednie dokładnie połączy się z margaryną). Z cytryny ścieramy skórkę na tarku o grubych oczkach i wyciskamy sok. Do utartej margaryny z żółtkami i cukrem wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - cały czas ucieramy. Międzyczasie dodajemy startą skórkę cytrynową i wlewamy partiami sok z cytryny. Na końcu ubijamy pianę z 5 białek ze szczyptą soli i dodajemy do gotowej masy, delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.

 

Pianka cytrynowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka o smaku cytrynowym
½ szkl. wody
1 śmietan – fix

Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę ze śmietan – fixem pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szklance wody.

 

Poncz

½ szkl. wody
2 łyżeczki aromatu cytrynowego

 

Wykonanie

Gotowe ciasto kroimy wzdłuż na pół, nasączamy ponczem. Smarujemy jedną część ciasta 2/3 ilości masy, przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta – dowolnie dekorujemy. Ciasto wkładamy do lodówki aby masa dobrze stężała (najlepiej na noc). Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook