Ciasto cytrynowe
Ciasta ucierane » Ciasto cytrynowe
35 dag mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
250 g margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 cytryna
szczypta soli
Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowy aż się cukier rozpuści następnie dodajemy po jednym żółtku (jajka nie mogą być wyjęte bezpośrednio z lodówki powinny chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej – kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy gdy poprzednie dokładnie połączy się z margaryną). Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Do utartej margaryny z żółtkami i cukrem wsypujemy stopniowo mąkę i wlewamy sok z cytryny, cały czas ucieramy. Na końcu do gotowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) - delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 50 minut w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm. Upieczone ciastko posypujemy cukrem pudrem.