Ciasto z kisielem i migdałami
Ciasta ucierane » Ciasto z kisielem i migdałami
Składniki
30 dag mąki
250 g margaryny
20 dag cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl mleka
1 duża torebka kisielu cytrynowego z cukrem (77g)
szczypta soli
5 dag migdałów w płatkach
Wykonanie
Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania jak się już cukier zacznie rozpuszczać dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Wlewamy też powoli po trochę mleko i wsypujemy kisiel. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy małymi partiami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. W międzyczasie dosypujemy migdały. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez 55-60 minut w temperaturze 175 stopni. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.