Princessa

Ciasto

30 dag  mąki
6 jajek
25 dag  cukru pudru
250 g margaryny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym pod koniec dodając po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Beza z Princessą

5 białek
¾ szkl. cukru kryształu
1 mały budyń śmietankowy 
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże batoniki Princessa o smaku kokosowym (Princeska kokosowa biała maxi- 49g)
5 dag  wiórek kokosowych

Ubijamy białka ze szczyptą soli na lśniącą pianę dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia i jeszcze przez chwilę ubijamy. Kroimy batoniki Princessa na wiórka o szerokości ok. 0,5 cm.  i razem z wiórkami kokosowymi dodajemy do piany z białek wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut.

Masa ananasowa

1 puszka ananasa
1 duży budyń śmietankowy  (80g)
2 łyżki cukru kryształu
250 g margaryny (lub masła)
ok. ¾ szkl. cukru pudru
2 szkl. wody

Sok z ananasa uzupełniamy 2 szklankami wody i gotujemy na tym budyń śmietankowy dodając 2 łyżki cukru. Gdy ostygnie ucieramy go z margaryną i cukrem pudrem na puszystą masę. Kroimy ananasa na drobne kawałki i dodajemy do utartej masy budyniowej – mieszamy.

Poncz

1/2 szkl. wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżeczki cukru

Wszystko razem mieszamy.

Wykonanie

Kroimy placek wzdłuż na pół- nasączamy ponczem i dajemy połowę masy ananasowej, na której kładziemy bezę z Princessą, smarujemy pozostałą masą ananasową i przykrywamy drugą częścią nasączonego ciasta. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.