Strzępiec - Pleśniak

Ciasta kruche » Strzępiec - Pleśniak

Ciasto kruche

3 szkl. mąki pszennej (takie pełne z czubkiem)
250 g margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki śmietany

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy bardzo miękką margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia i wszystko siekamy nożem aż składniki będą przypominać mokry piasek. Do takich składników wlewamy żółtka wymieszane ze śmietaną i teraz zagniatamy rękami ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z tych części dzielimy jeszcze na pół i dodajemy do jednej 2 łyżki kakao i zagniatamy. Wszystkie 3 części ciasta (dwie jasne –mała i duża- i jedną ciemną) schładzamy w lodówce przez godzinę.

 

Pianka

5 białek (pozostałe z ciasta)
szczypta soli
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)

Ubijamy na sztywną pianę najpierw białka ze szczyptą soli potem dodajemy cukier, cały czas ubijamy aż się rozpuści, wtedy wsypujemy proszek budyniowy i wszystko razem mieszamy.

 

Ponadto

1 szkl. siekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
1 słoik powidła śliwkowego (średniej wielkości)

 

Wykonanie

Wykładamy blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę białego ciasta (tę największą część). Na starte ciasto smarujemy powidło śliwkowe, następnie ścieramy ciasto kakaowe i posypujemy je posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Teraz dajemy ubitą pianę z białek i na górę ścieramy pozostałe ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40-45 minut (na złoty kolor).
Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook