Kruchy bakaliowiec z Ptasim Mleczkiem

Ciasta kruche » Kruchy bakaliowiec z Ptasim Mleczkiem

Ciasto kruche

3 szkl. mąki
250 g margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru kryształu
2 łyżeczki ciemnego kakao

 

Wszystkie składniki oprócz kakao siekamy nożem i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao – obydwie schładzamy w lodówce przez godzinę.

 

Pianka z bakaliami

4 białka (pozostałe z ciasta)
szczypta soli
1/2 szkl. cukru kryształu
200 g posiekanych orzechów włoskich
100 g kolorowej skórki kandyzowanej

 

Masa

1 krem do tortów o smaku ajerkoniak
1 i ¼ szkl. mleka
100 g margaryny

Do zimnego mleka wsypujemy krem ubijamy mikserem na niskich obrotach pod koniec dodajemy miękką margarynę. Ubijamy na puszystą masę.

 

Ponadto

300 g dżemu wiśniowego
600 g waniliowego Ptasiego Mleczka
1 galaretka o smaku wiśniowym

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. wody i zostawiamy do stężenia.

 

Wykonanie

Po schłodzeniu rozwałkowujemy białe ciasto, smarujemy połową dżemu wiśniowego i dajemy pianę ubitą z 4 białek, szczypty soli i 0,5 szkl. cukru oraz posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Kakaowe ciasto pieczemy w ten sam sposób bez żadnych dodatków. Upieczone ciasto kakaowe smarujemy drugą połową dżemu wiśniowego, nakładamy masę ajerkoanikową na której układamy Ptasie Mleczko (lekko je dociskamy do ciasta) i paski galaretki wiśniowej (na przemian z Ptasim Mleczkem). Przykrywamy białym ciastem (bakalie mają być na górze). Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x40 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook