Delicja

Ciasta kruche » Delicja

Ciasto kruche

4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
250g margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

 

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia-mieszamy żeby się składniki połączyły. Dodajemy pokrojoną miękką margarynę i wszystko razem rozdrabniamy palcami tak aby ciasto przypominało mokry piasek. W kubku mieszamy żółtka ze śmietaną i wlewamy do ciasta. Teraz wszystko zagniatamy razem. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie każdą cześć pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Masa serowa

1/2 kg sera białego półtłustego
3 jajka
15 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1/3 szkl mleka

Ser mielimy lub rozdrabniamy widelcem tak by nie było grudek, mieszamy z jajkami i cukrem pudrem. Do takiego sera dodajemy budyń wymieszany z mlekiem. Całość gotujemy aż zgęstnieje.

 

Masa jabłkowa

1 i 1/2 kg jabłek
2 łyżki wody
1 łyżka masła
3/4 szklanki cukru
1 galaretka wiśniowa

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, masło i podsmażamy aż się cukier rozpuści i wszystko się zagotuje. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko razem mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia.

 

Ponadto

1 duża paczka podłużnych biszkoptów

 

Składanie placka

Placek – masa jabłkowa – placek – masa serowa – placek – masa jabłkowa – biszkopty i na górę robimy polewę.
Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook