Jabłecznik na kruchym cieście
Ciasta z owocami » Jabłecznik na kruchym cieście
Ciasto kruche
2 i ½ szkl mąki pszennej
1 i ½ szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru pudru
250 g margaryny
4 pełne łyżki śmietany
2 jajka
Ponadto
2 kg jabłek
10 dag rodzynek
1-2 łyżki cukru
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (nadmiar soku odlewamy). Następnie dajemy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy przez 5-10 minut cały czas mieszając. Po usmażeniu dodajemy sparzone gorącą wodą rodzynki i zostawiamy do wystudzenia. Jeżeli nadal mamy dużo soku to go odlewamy.
Wykonanie
Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Siekamy wszystko nożem do czasu aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy do ciasta. Zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Jedna połowę wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 185 stopni. Następnie na podpieczony spód dajemy smażone jabłka, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i całość pieczemy przez 40 minut w 185 stopniach.