Ciasto wiewiórka

Ciasta z owocami » Ciasto wiewiórka

Ciasto

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
4 jajka
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru kryształu

 

Ponadto

1 szkl. siekanych orzechów włoskich
1 szkl. rodzynek
3 jabłka
2 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie

Ubijamy jajka z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie wlewamy mleko i olej oraz dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem lekko mieszamy, następnie dodajemy orzechy i rodzynki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i na końcu posypujemy dokładnie cynamonem. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o w miarach 25x30 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook