Ciasteczka z serem i rodzynkami

Ciasteczka » Ciasteczka z serem i rodzynkami

Ciasto

3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny

 

Masa

50 dag sera białego
2 jajka
¾ szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
5-10 dag rodzynek

 

Wykonanie

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy zimną margarynę pokrojoną w kostkę, śmietanę wszystko razem siekamy nożem – wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie robimy masę serową.
Ser, jajka, cukier i cukier wanilinowy wkładamy do miksera i ubijamy na niezbyt gładką masę ( tak by pozostały grudki sera). Do gotowej masy serowej dodajemy sparzone rodzynki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3 mm. nstępnie kroimy w kwadraty o szerokości 7-8 cm. Na środek każdego ciastka dajemy masę serową i składamy na pół. Pieczemy w temp. 210 stopni przez 20 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 40 - 45 sztuk.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook