Ciasteczka maślane ze skórką cytrynową

Ciasteczka » Ciasteczka maślane ze skórką cytrynową

60 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
5 żółtek
250 ml kwaśnej śmietany
20 dag masła
skórka otarta z 1 dużej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder,proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową i ścieramy na tarce o grubych oczkach zimne masło (nie można go zastąpić margaryną) potem wszystko razem siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto – chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i literatką wycinamy kółka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 10 minut.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wyszło mi 80 sztuk.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook