Świąteczne pierniczki

Ciasteczka » Świąteczne pierniczki

1 kg mąki pszennej
40 dag miodu (sztuczny)
40 dag cukru pudru
1 przyprawa do pierników (20g)
2 płaskie łyżeczki sody
1/4 szkl. mleka
250 g margaryny
2 jajka

 

Podgrzewamy miód w garnku (nie może się zagotować) dodajemy margarynę pokrojoną kostkę i przyprawę do piernika następnie wsypujemy partiami cukier puder cały czas mieszając aż wszystko się razem połączy. Zostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy miodowej dodajemy przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku i jajka. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (ponieważ ciasto jest klejące można troszkę podsypać mąką) i odstawimy do wychłodzenia do lodówki (najlepiej na noc).
Rozwałkowujemy partiami cisto (reszta powinna być cały czas w lodowce) na grubość 3-5 mm i wykrawujemy pierniczki. Pieczemy na blaszce posmarowanej margaryną wtedy pierniczki nie będą się przyklejać . Piekłam na termoobiegu przez ok. 12 minut w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu proponuje temperaturę 170-175 stopni czas pieczenia też ok. 12 minut ). Gotowe pierniczki są miękkie gdy wystygną stają się bardzo twarde i można je przechowywać zamkniętej puszce przez kilka tygodni. Dowolnie ozdabiamy (najlepiej na 2-3 dni przed Świętami). Z podanych składników upiekłam 180 sztuk.

 

Polewa czekoladowa

10 dag margaryny
3 łyżeczki wody
5 łyżeczek cukru pudru
4 łyżeczki ciemnego kakao

Roztapiamy margarynę w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mniejszy tak by nie dotykał on wody i wtedy rozpuszczamy margarynę nad parą wodną – nie wolno dopuścić do zagotowania się wody) potem dodajemy wodę, cukier gdy się składniki połączą dodajemy kakao wszystko mieszamy do zgęstnienia.
Ciepłą polewą ozdabiamy pierniczki posypując kolorowymi cukrowymi perełkami.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook