Tort na Dzień Ojca - tort waniliowy z masą z serkiem mascarpone, brzoskwiniami i bezami.



Biszkopt waniliowy

25 dag mąki pszennej
1 duży budyń waniliowy bez cukru (80g)
7 jajek
1 cukier wanilinowy
25 dag cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Do 7 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy aż masa będzie bardzo puszysta jak na kogel-mogel. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 40- 45 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut aby nie opadł.

Masa z serkiem mascarpone

500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Serek mascarpone wyjmujemy z pudełka i rozcieramy w miseczce tak by był puszysty. Osobno ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixami. Po ubiciu dodajemy po jednej łyżce śmietankę do serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Od utartej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, resztę dzielimy na dwie części.

Ponadto

1 duża puszka brzoskwiń (850g)
10 dag drobnych wiórek kokosowych
5-10 dag małych bez

Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Poncz

3/4 szkl przegotowanej wody
sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
2-3 łyżki cukru

Mieszamy wszystkie składniki.

Do dekoracji

ozdobne literki czekoladowe
mała puszka mandarynek

Wykonanie

Biszkopt kroimy na trzy blaty. Pierwszy nasączamy lekko ponczem smarujemy połową masy z serkiem mascarpone układamy połowę brzoskwiń i pomiędzy brzoskwinie dajemy małe bezy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu lekko go nasączamy znowu smarujemy pozostałą masą z serkiem mascarpone układamy brzoskwinie i bezy całość przykrywamy nasączonym trzecim blatem biszkoptu. Boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną częścią masy z serkiem mascarpone posypujemy górę i boki tortu wiórkami kokosowymi układamy napis z literek i mandarynki. Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.