Muffinki z gruszkami

Muffinki » Muffinki z gruszkami

Składniki suche

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

 

Składniki mokre

2 jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. oleju

 

Ponadto

2- 3 gruszki
½ torebki cukru wanilinowego

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy mokre składniki do suchych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ½ do każdej dajemy pokrojone w małe kawałki gruszki (wcześniej posypujemy je cukrem wanilinowym) i napełniamy pozostałym ciastem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook