Muffinki kakaowe z dżemem i orzechami laskowymi

Muffinki » Muffinki kakaowe z dżemem i orzechami laskowymi

Składniki suche

2 szkl. mąki
3 łyżeczki kakao
1 szkl. cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

 

Składniki mokre

2 jajka
1 szkl. mleka
0/5 szkl. oleju
0/5 słoika dżemu wiśniowego
5 dag orzechów laskowych
1 polewa czekoladowa

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól, kakao i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły.
Masa która powstanie powinna posiadać grudki.
Napełniamy papilotki do wysokości 1/2 do każdej dajemy łyżeczkę dżemu i kilka orzechów laskowych, uzupełniamy masą do wysokości 3/4.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Zimne mufinki polewamy polewą czekoladową.
Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk mufinek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook