Różowe ciasto z wiśniami
Ciasta biszkoptowe » Różowe ciasto z wiśniami
Ciasto różowe
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
2 torebki kisielu wiśniowego bez cukru (2x 58g)
6 jajek
1/3 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka z solą na sztywną pianę potem dodajemy cukier i ubijamy aż się całkiem rozpuści. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku nadal ubijamy aż powstanie kogel mogel. Przesiewamy mąkę mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i kisielem i dodajemy po łyżce do ubitych żółtek – delikatnie mieszamy wszystko łyżką. W międzyczasie dodajemy też po łyżce oleju. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 185 stopni.
Masa wiśniowa
2 torebki śmietanki Śnieżka
2 galaretki wiśniowe
1 i 1/2 szkl mleka
1 szkl wody
Rozpuszczamy galaretkę w szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę Śnieżkę ubijamy w 1 i 1/2 szklanki mleka i dodajemy tężejącą galaretkę – razem ubijamy.
Ponadto
mały słoik wiśni (u mnie wersja dla dorosłych wiśnie były w spirytusie z nalewki wiśniowej, w wersji dla dzieci wiśnie z kompotu lub mrożone)
1 mała paczka biszkoptów
Poncz
1/3 szkl nalewki wiśniowej (w wersji dla dzieci może być sok wiśniowy)
1/3 szkl wody przegotowanej
Mieszamy składniki.
Polewa
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
5 dag margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
Rozpuszczamy cukier z wodzie lekko gotując następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy miękką margarynę, mieszamy aż się rozpuści, potem dodajemy kakao- wszystko mieszamy.
Wykonanie
Ciasto kroimy wzdłuż i obydwie części nasączamy ponczem. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy wiśniowej, układamy ukośnie biszkopty tak by była przerwa między jednym a drugim. W odstępy między biszkopty dajemy wiśnie. Nakładamy drugą część masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Gotowe polewamy polewą czekoladową i dajemy do lodówki aby masa wiśniowa dobrze stężała. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.