Malinowiec z masą jogurtową

Ciasta biszkoptowe » Malinowiec z masą jogurtową

Ciasto

6 jajek
2 szkl. mąki pszennej
1 budyń malinowy (40g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl. cukru kryształu
½ szkl. oleju
½ szkl. soku malinowego (dałam gęsty syrop malinowy)
szczypta soli

 

Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier a potem po 1 żółtku cały czas ubijając. Do gotowej masy żółtkowej wlewamy na przemian sok i olej bardzo delikatnie mieszając łyżką. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem- dodajemy stopniowo do masy. Wszystko delikatnie dokładnie łączymy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.

 

Masa jogurtowa

500 ml. jogurtu malinowego (najlepiej z kawałkami owoców)
4 łyżeczki żelatyny
500 ml. śmietanki kremówki 30%
2 śmietan – fixy
4 łyżki syropu malinowego

 

Zalewamy żelatynę zimną wodą do wysokość ¼ szklanki i zostawiamy by napęczniała. Gdy będzie gotowa podgrzewamy w garnuszku aby się rozpuściła potem zostawiamy na chwilę do lekkiego wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miski i dodajemy żelatynę – mieszamy i zostawiamy do stężenia. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę dodając pod koniec śmietan – fixy i po łyżce sok malinowy. Gotową śmietankę dodajemy stopniowo do jogurtu i delikatnie mieszamy.

 

Poncz

1/2 szkl. wody
1/3 szkl. syropu malinowego

Mieszamy do połączenia się składników.

 

Wykonanie

Ciasto malinowe kroimy na pół i obydwie połówki nasączamy ponczem. Nakładamy całą masę jogurtową na jedną część ciasta - przykrywamy drugą częścią i lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto trzymamy lodówce. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook