Ciasto kokosowe z kremem i brzoskwiniami


Biszkopt kokosowy

5 jajek
20 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
0,5 szkl oleju
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce wymieszaną mąkę i wiórka kokosowe- delikatnie mieszamy. W międzyczasie zaczynamy też wlewać stopniowo olej. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Potem pozostawiamy jeszcze w piekarniku upieczony biszkopt przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.

Krem waniliowy

1 torebka gotowego kremu waniliowego
1 i ¼ szkl mleka (300ml)
10 dag masła
1 duża puszka brzoskwiń

Wsypujemy krem do mleka i ubijamy mikserem (najpierw na małych obrotach) następnie dodajemy utarte masło i jeszcze ubijamy aż powstanie puszysty krem i składniki się połączą. Z gotowego kremu odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie wierzchu ciasta (ok. 4 łyżek). Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałego kremu- delikatnie mieszamy.

Ponadto

5 dag wiórek kokosowych do posypania wierzchu ciasta

Poncz

½ szkl soku z brzoskwiń
¼ szkl przegotowanej wody

Mieszamy składniki.

Wykonanie

Biszkopt kokosowy kroimy wzdłuż na pół i nasączamy obydwie połowy ponczem. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy cały krem z brzoskwiniami i przykrywamy drugą częścią. Górę smarujemy czystym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.