Piernik z masą śmietankową i galaretką

Miodownik » Piernik z masą śmietankową i galaretką

Data dodania:środa, 04 listopada 2015

Ciasto

2 jajka
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
3/4 szkl oleju
1 szkl mleka
1/2 średniego słoika ulubionych powideł lub marmolady
2 szkl mąki
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
1 łyżeczka sody
3/4 szkl siekanych orzechów włoskich
3/4 szkl rodzynek

Ubijamy jajka z cukrem, pod koniec wlewamy na przemian olej i 2/3 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy sodę i wlewamy do ubitej masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Na końcu dodajemy powidło i bakalie (posypujemy je mąką wtedy nie opadną na spód ciasta). Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Masa śmietankowa

1 i ½ szkl mleka
200 g masła lub margaryny
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
2 łyżki cukru

W połowie szklanki mleka mieszamy budyń i cukier aż się cukier całkiem rozpuści. Pozostałe mleko gotujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy całość aż zgęstnieje. Następnie przelewamy na talerzyk, przykrywamy górę woreczkiem foliowym żeby się nie zrobiła twarda skorupa i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotową masę dzielmy na dwie części.

Ponadto

1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
1 duża paczka podłużnych biszkoptów

Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 3/4 szklanki wody i zostawiamy do wystudzenia.

Poncz

Pół szklanki słodzonej herbaty.

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę masła i roztapiamy w kąpieli wodnej - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy aż się czekolada roztopi.

Wykonanie

Piernik dzielimy wzdłuż na pół i nasączamy. Na pierwszą połowę dajemy połowę masy śmietankowej, na masie układamy na ukos biszkopty, robiąc między nimi odstępy. W miejsca wolne pomiędzy biszkoptami dajemy na przemian rząd galaretki czerwonej i zielonej. Przykrywamy drugą częścią masy i dajemy drugą cześć piernika. Górę polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook