Miodownik z masą orzechową

Miodownik » Miodownik z masą orzechową

Ciasto miodowe

40 dag mąki pszennej
1 jajko
8 dag margaryny
1 łyżeczka sody
5 łyżek miodu
2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sodę, roztopioną margarynę i wszystkie pozostałe składniki -mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta cienko wałkujemy, a następnie wylepiamy nią blaszkę do pieczenia. Pieczemy osobno dwa ciasta, każde przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Ciasto orzechowe

15 dag włoskich orzechów mielonych
5 dag włoskich orzechów siekanych
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
10 dag mąki pszennej
1/3 szkl. oleju

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo cukier kryształ i ubijamy tak długo aż się cukier rozpuści, a piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszysty kogel - mogel. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do ubitej masy żółtkowej. Orzechy mielone i siekane również dodajemy do masy (na przemian z mąką), stopniowo też wlewamy olej - wszystko bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.

 

Masa orzechowa

30 dag włoskich orzechów mielonych
20 dag cukru kryształu
300 g masła
½ szkl wody

Do ½ szklanki wody wsypujemy cukier i gotujemy przez 5 minut licząc od zagotowania się wody (w tym czasie nie wolno mieszać łyżką wody z cukrem). Po tych 5 minutach zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy zmielone orzechy- mieszamy wszystko razem i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch dodając po łyżce wcześniej przygotowane i sparzone zimne orzechy. Utartą masę orzechową dzielimy na dwie części.

 

Polewa czekoladowa

2 łyżki wody
3 łyżki cukru
7 dag margaryny
3 łyżki ciemnego kakao

Gotujemy wodę z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy miękką margarynę i mieszamy aż się rozpuści, potem dodajemy kakao- wszystko razem mieszamy.

 

Poncz

Ok. 1/2 szklanki herbaty z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

 

Ponadto

1 średni słoik powidła śliwkowego

 

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta miodowego smarujemy cienko powidłem śliwkowym, dajemy jedną część masy orzechowej. Na masę orzechową kładziemy ciasto orzechowe, nasączamy je ponczem, smarujemy cienką warstwą powidła śliwkowego, dajemy drugą część masy orzechowej i całość przykrywamy drugim blatem ciasta miodowego. Na górę robimy polewę czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy trochę zmięknie. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook