Rogaliki z marmoladą
Rogaliki » Rogaliki z marmoladą
Składniki
1 kg mąki
1,5 kostki margaryny (375g)
1 duża śmietana (400ml)
5 dag drożdży
4 żółtka
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
ok. 0,5 kg. twardej marmolady dowolnego smaku
Wykonanie
Rozpuszczamy drożdże razem z 2 łyżeczkami cukru w 0,5 szkl. letniej wody i odstawiamy aby wyrosły. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i roztopioną letnią margarynę na końcu wlewamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąką) tak długo aż będzie odchodziło od miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (miskę z ciastem można np. włożyć do ciepłej wody wtedy drożdżówka szybciej urośnie).
Wykładamy ciasto na stolnicę, następnie dzielimy na pięć części i każdą rozwałkowujemy tworząc koło o średnicy ok. 25-27 cm. i grubości 0,5 cm.
Kroimy okragłe ciasto pionowo i poziomo na pół. Każdą z tak powstałych czterech części kroimy jeszcze raz pionowo na pół. Otrzymujemy osiem trójkątów.
Każdy smarujemy marmoladą i zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Na końcu formujemy rogalik. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-25 minut.
Z podanej ilości składników wychodzi 40 sztuk.