Rogaliki Doroty
Rogaliki » Rogaliki Doroty
Składniki
2 kg. mąki
2,5 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
250 g margaryny
5 żółtek
10 dag drożdży
duży słoik marmolady (ok. 1 kg)
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance ciepłej wody i mieszamy z 1 łyżeczką cukru -odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy cukier, cukier wanilinowy, margarynę (pokrojoną w kostkę) i żółtka - siekamy nożem tak by wszystkie składniki lekko się połączyły. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i każdy rozwałkowujemy na stolnicy w okrąg dowolnej wielkości (nie za duży bo rogaliki będą zbyt duże) i grubości ok. 0,5 cm. Kroimy okrąg pionowo i poziomo na pół . Każdą z tak powstałych czterech części kroimy jeszcze raz pionowo na pół. Otrzymujemy osiem trójkątów. Nakładamy na każdy marmoladę i zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Zwinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor (ok. 15-20 minut).