Cytrynowiec na herbatnikach

Ciasta bez pieczenia » Cytrynowiec na herbatnikach

Składniki

200 g herbatników Petit Beurre
350 g białego serka twarogowego (typu President)
2 galaretki cytrynowe
2 szkl. wody

 

Wykonanie

Rozpuszczamy galaretki w tych dwóch szklankach wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Serek przekładamy do miseczki, następnie po trochę dodajemy do niego tężejącą galaretkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Masa musi być gęsta tak żeby dała się nakładać łyżką, jeśli jest zbyt płynna dajemy ją na chwilę do lodówki. Blaszkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą, na której układamy równo obok siebie ciastka. Nakładamy na te ciastka całą masę i na górze znowu układamy ciastka. Gotowe ciasto dajemy do lodówki żeby dobrze stężało. Cytrynowiec robiłam w trochę mniejszej niż zwykle blaszce. Wymiary blaszki to 25x30cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook