Kaszak z kremem

Ciasta bez pieczenia » Kaszak z kremem

Składniki

1 litr mleka
250g masła
220g kaszy manny (grysik)
200 g cukru kryształu
3 łyżki kakao
1 cukier wanilinowy (16g)
1 kieliszek rumu (50ml)
500 g herbatników (Petit Buerre)
½ małego słoika dżemu z czarnej porzeczki

 

Wykonanie

Kaszę manną gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, cały czas mieszamy aby się nie przypaliła. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, górę nakrywamy woreczkiem foliowym aby nie zrobił się twardy kożuch. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo zimną kaszę. Do 2/3 masy dodajemy cukier wanilinowy do pozostałej 1/3 kakao i rum. Na blaszce układamy warstwami: herbatniki połowę waniliowego kremu, dżem znowu herbatniki, masę kakaową z rumem, herbatniki resztę masy waniliowej i na wierzch herbatniki. Ciasto dajemy do schłodzenia do lodówki najlepiej na całą noc. Robiłam w blaszce o wymiarach 25x30 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook