Tort kremowy z owocami
Tort » Tort kremowy z owocami
Biszkopt kakaowy
7 dkg mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru
3 jajka
Do 3 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, następnie dajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy, mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy w blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą 30-35 minut w temperaturze 175-180 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.
Biszkopt jasny
10 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 jajka
Wykonujemy tak samo jak biszkopt kakaowy.
Biszkopt cappuccino
5 dkg kawy cappuccino orzechowe
7 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Wykonujemy tak samo jak biszkopt kakaowy.
Masa śmietankowa
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 torebka masy śmietankowej
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę pod koniec wsypujemy masę śmietankową i ubijamy aż będzie puszysta. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną część mieszamy z ananasem drugą część z brzoskwinią.
Krem waniliowy
300 ml mleka (1 i1/4 szkl)
10 dkg masła
1 torebka kremu do tortów (smak waniliowy)
Do zimnego mleka wsypujemy krem do tortów i ubijamy pod koniec dodajemy miękkie roztarte masło i ubijamy wszystko razem.
Ponadto
½ dużej puszki brzoskwiń
½ puszki ananasa
Kroimy osobno ananas i brzoskwinie w kostkę.
Poncz
¾ szkl przegotowanej wody
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki cukru
Mieszamy wszystkie składniki razem.
Wykonanie
Każdy z biszkoptów nasączamy ponczem. Jako pierwszy dajemy biszkopt kakaowy, kładziemy masę z brzoskwiniami, dajemy biszkopt jasny smarujemy masą z ananasem i przykrywamy biszkoptem cappuccino. Cały tort smarujemy kremem waniliowym i dekorujemy. Ja udekorowałam pozostałym ananasem, jeśli ktoś chce można wykorzystać również resztę brzoskwiń. Ze względu na bitą śmietanę tort najlepiej trzymać w lodówce. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.