Tort cynamonowy z masą krówkową i czarnymi porzeczkami
Tort » Tort cynamonowy z masą krówkową i czarnymi porzeczkami
Biszkopt cynamonowy
10 jajek
35 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 dag cynamonu (3 łyżki)
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec wsypujemy stopniowo cukier gdy piana będzie lśniąca dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy żółtkowej wsypujemy cynamon - mieszamy, następnie dodajemy porcjami mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa krówkowa
1 duży budyń o smaku krówkowym (64g)
2 szkl. mleka
3 łyżki cukru
1 i 1/2 kostki margaryny (375 g lub masła)
1 puszka masy krówkowej (500g)
Gotujemy 1 i 1/2 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. W pozostałej 1/2 szklance mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy do gotującego się mleka –po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy masę krówkową z puszki i rozcieramy w garnuszku tak by nie było grudek. Ucieramy margarynę dodając stopniowo roztartą masę krówkową i zimny budyń – masa ma być puszysta.
Masa z czarnej porzeczki
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki (2x270g)
1 galaretka z czarnej porzeczki
¾ szkl. wody
Rozpuszczamy galaretkę w ¾ szkl. gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy dżem ze słoików i mieszamy z lekko stężałą galaretką.
Tak przygotowaną masę zostawiamy aby galaretka stężała na tyle by dała się rozsmarować na torcie.
Poncz
2/3 szkl. wody
1/3 szkl. wódki
WYKONANIE
Biszkopt dzielimy na 3 blaty i nasączamy ponczem. Z masy krówkowej odejmujemy trochę na przybranie tortu, resztę dzielimy na dwie części. Na pierwszy blat dajemy masę z czarnej porzeczki, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy jedną część masy krówkowej i przykrywamy trzecim blatem.
Drugą częścią masy krówkowej smarujemy boki i górę tortu. Masą odłożoną na przybranie tortu dowolnie dekorujemy tort. Tort dajemy do lodówki by galaretka dobrze stężała. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.