Muffinki z serem i rodzynkami

Muffinki » Muffinki z serem i rodzynkami

Składniki suche

3,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

 

Składniki mokre

2 jajka
1,5 szkl. mleka
0/5 szkl. oleju

 

Ponadto

¾ szkl. rodzynek
25 dag białego sera półtłustego
3 pełne łyżeczki cukru pudru
1 cukier wanilinowy

Ser rozdrabniamy w garnuszku przy pomocy widelca, dodajemy umyte rodzynki i cukier - wszystko razem mieszamy.

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki do wysokości ½ do każdej, dajemy ser wymieszany z rodzynkami i przykrywamy ciastem do wysokości ¾ papilotki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 195 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 18 sztuk muffinek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook