Muffinki z migdałami i skórką pomarańczową

Muffinki » Muffinki z migdałami i skórką pomarańczową

Suche składniki

2 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szkl. cukru pudru
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki skórki pomarańczowej
szczypta soli

 

Mokre składniki

1 szkl. mleka
2 jajka
0/5 szkl. oleju

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły.
Masa która powstanie powinna posiadać grudki.
Napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 185 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk mufinek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook